Почетна страна 

О нама

Предавачи

Наставни план

Конкурс

Студентски одсек 

Новости

Фото галерија

Конт@кт

 

 


За све Вас који тек планирате да постанете студенти припремили смо мали саветник како да изаберете праву школу за Вас, која питања да поставите, на шта да обратите пажњу, како да не погрешите. 

Како од великог броја школа да изаберете праву? Школа коју изаберете биће ваша "друга кућа" у наредних неколико година и зато БУДИТЕ ПАЖЉИВИ


 

Oво је наш предлог питања које треба да поставите приликом избора Ваше нове школе.

Комплетан документ са свим питањима и одговорима можете преузети ОВДЕ...

 

 

Да ли треба да се прво распитам о школи?

Наравно, али будите пажљиви кога питате и где тражите информације. Медији су препуни огласа и реклама за велики број приватних школа. Управо због велике конкуренције у оптицају је велики број дезинформација и нетачности које лансирају поједине школе. Школе које хвале себе омаловажавајући друге, крију своје недостатке!

Да ли могу да тражим документа која потврђују да је школа регистрована и има дозволу за рад?

Обавезно !!! Проверите да ли школа има дозволу за рад коју издаје Министарство просвете и спорта РС и тражите да вам дозволу покажу. Ово можете проверити и на интернет страни Министарства где се налази списак приватних школа које имају дозволу за рад.

На шта треба да обратим пажњу у дозволи за рад?

Морате проверити да ли школа има дозволу за школовање за онај смер, односно звање за које сте заинтересовани. Многе школе обећавају школовање за десетине смерова и звања а заправо на то немају право. Разна обећања и објашњења о усмерењима, подсмеровима и псеудо-одсецима не смеју вас заварати. Смерови тј. звања за које постоји дозвола таксативно су набројани у решењу Министарства. Не дозволите да након плаћене школарине и завршене школе добијете диплому на којој пише нешто што вам не треба !!! 

Зашто приватна школа? Зар државне нису боље и сигурније?

И државне и приватне школе имају своје предности и своје недостатке. Школарина у државним школама је мања али су оне традиционалније у приступу настави и односу према студентима. Приватне школе су динамичније и савременије. Однос према студентима је приснији и студенти лакше и брже остварују своја права. Генерално говорећи, школе које се баве школовањем тренерског и менаџерског кадра су углавном у приватном власништву. На приватним школама сви ће се трудити да вм помогну. Ваш успех је и успех школе.

Како да знам ко су власници приватних школа и која је боља?

Најбоље је ако "иза" школе стоји нека институција, спортски савез или слично. (као што је ФСБ у случају Академије фудбала). Проверите ко су људи који раде у школи, да ли су то људи од искуства, поштења и интегритета. Распитајте се о њима. Тражите да их лично упознате и разговарате са њима!

Шта треба да знам у вези школарине?

Школарина је јако важна. На самом почетку се морате детаљно распитати о свим условима и начинима плаћања. Неке школе (као Академија фудбала) излазе у сусрет студентима и омогућавају плаћање на рате. Обавезно проверите шта је све од трошкова укључено у школарину. Неке школе истичу мањи износ школарине али када се упишете плаћате велике суме за неке "додатне и накнадне" трошкове (уџбенике које "морате" купити, трошкове испита, праксе и сл.). 

Да ли су диплома и уверење (сертификат) исто?

Не! Постоји велика разлика. Диплома више школе значи да стичете ВИШЕ ОБРАЗОВАЊЕ и СТЕПЕН СТРУЧНЕ СПРЕМЕ. Интересујте се како диплома изгледа и шта ће у њој писати у вашем случају. Неке школе издају сертификате и уверења. Будите опрезни, уверење није документ који потврђује степен стручне спреме а са уверењем не стичете никакво ЗВАЊЕ

Зашто су трогодишње више школе боље од двогодишњих?

Диплома трогодишње више школе вам олакшава евентуални прелазак на факултет и наставак студија. У односу на двогодишње школе, број испита које полажете приликом наставка студирања је много мањи. Тиме штедите своје време и свој новац ! Према неким плановима и нацртима будућих закона о вишем образовању, двогодишње школе неће ни постојати ! Зато већ сада мислите УНАПРЕД !

Због чега су битни наставни план  и програм, број и врста испита?

Веома су битни ! Наставни план и програм морају бити усаглашени са домаћим законима и задовољавати одређене критеријуме (пожељно је и европске стандарде - као АФ). Постоје школе које да би избегле запошљавање наставника у стални радни однос и плаћање доприноса држави вештачки умањују број испита, обједињују више предмета у један, називају их колоквијумима итд. На први поглед изгледа лакше за студенте, а у ствари је јако лоше. Студенти са таквих школа нису у могућности да наставе студије на другим школама и факултетима јер не задовољавају критеријуме ни по броју испита ни по фонду часова!!!

Да ли су боље школе са већим бројем студената?

Број студената није мерило квалитета школе. Студенти школа са мањим бројем студената су у предности јер су професори и особље школе у могућности да им посвете већу пажњу и више времена. Нема заморног чекања на шалтерима студентских служби и чекања на професоре због консултација.

Какав је мој статус као студента? Која све права могу да остварим?

Према Закону о вишој школи имате сва права као и остали студенти: уверење о регулисању војне обавезе, породичне пензије, здравствено осигурање, бенефицирани градски превоз итд. Свакако проверите овај податак на лицу места и то да ли школа издаје оваква уверења.

Тренутно сам запослен и имам пуно обавеза! Могу ли и ја да студирам?

На неким школама ДА ! Неке школе (као Академија фудбала) наставу организују и у поподневним часовима. Немојте се ослонити на то ако вам кажу да су "предавања необавезна". Лакше је учити ако похађате предавања. Предавања су понекад незаменљива. На крају крајева Ви плаћате за та предавања!

Шта и где могу да радим када завршим овакву школу?

Могућности за то су велике. У нашој земљи постоји огроман број спортских организација, удружења, клубова и савеза. Било да је у питању тренерски или менаџерски позив, ниво образованости кадрова је веома низак. Имајући у виду да су буџетски дани финансирања спорта прошли и да је аматеризам у спорту давна прошлост, на тржишту постоји огромна потражња за стручним кадровима. Потребни су људи са новим знањем, идејама и енергијом. Зашто да то не будете управо ВИ !?

Ја се већ активно бавим тренерским / менаџерским позивом али немам никакву диплому. Да ли ми треба оваква школа?

Да. Потребна вам је из више разлога. Први је да ћете на предавањима свакако моћи да чујете и научите много нових ствари. Друго, иако се већ бавите послом у струци и поседујете знање и искуство, то што не поседујете диплому ставља вас у подређен положај у односу на неког ко нема ваше знање и искуство али поседује вишу стручну спрему. У великом броју случајева и лична примања запослених везана су за степен стручне спреме.

  ...надамо се да смо вам бар мало помогли. Срећно ! 

 

 

 

Почетна | О нама | Предавачи | Наставни план | Конкурс | Студентски одсек | Новости 


copyright 2004  Akademija fudbala Beograd, Deligradska 27/III

design by kvik@rt studio